Tryskání je jedním z nejpoužívanějších druhů povrchových úprav. Účelem tryskání je očištění výrobku od korozních produktů a nečistot a vytvoření požadované drsnosti povrchu. Tryskání je založené na principu obrušování materiálu silným proudem abrazivních (obrušovacích) částic.

Při tryskání dopadají částice tryskací hmoty na upravovaný povrch s vysokou rychlostí a ubírají částice materiálu z upravovaného dílu. Výkon otryskávání se upravuje několika způsoby, především velikostí zrn abraziva (tryskací hmoty), nastaveným tlakem a velikostí výstupní části tryskací hlavice. Výsledný stav upravovaného dílu ovlivňuje hustota dopadajících částic, doba tryskání, materiál otryskávaného dílu a použitá tryskací hmota.

Tryskací hmoty – abraziva

Materiál použitý k tryskání dílu má fundamentální vliv na výsledek procesu. Nejčastěji se k tryskání využívají následující abraziva.

  • Litinový granulát – vysoce účinné abrazivum s dlouhodobou trvanlivostí
  • Písek – křemičitý písek je velice levným a rozšířeným abrazivem s menším výkonem, tryskání pískem se označuje jako pískování
  • Drát – sekaný drát
  • Balotina – tryskání skleněnými kuličkami neboli balotinování slouží jako pohledová povrchová úprava, snižuje drsnost a vyhlazuje povrchy
  • Brusiva – korund a karbid křemíku

Potřebujete otryskat, opískovat nebo balotinovat váš díl nebo výrobek. Zašlete nám nezávaznou poptávku.